Hrvatski English Deutsch Česky Italiano Slovenski France Spain Holland Hungarian

Ražanj

Ražanj je naselje smješteno u dubokom zaljevu 12 km jugoistočno od Rogoznice. Ražanj je tradicionalno bio manje ribarsko mjesto, a početkom 70-tih godina 20. stoljeća započinje gradnja vikendica pa se njegovo priobalje počelo turistički razvijati i danas obuhvaća novije dijelove naselja poznate pod nazivima Stivašnica,Ljoljinica, Mezaroca , Varoš i staro ribarsko selo Očeva Luka koji sa starim dijelom čine jednu cjelinu- RAŽANJ. Obzirom da je udaljeno od glavne magistralne  ceste (6-7 km  u Podorljaku) i zaštićeno brdovitim područjem, naselje Ražanj sačuvalo je svoj miran, dalmatinski primorski ambijent.

Turistima je na raspolaganju velik izbor plaža: najveći broj plaža su stjenovite s dijelovima obuhvaćenim betonskim terasama, a za obitelji s djecom zbog plitkog mora najpogodnija je šljunčana plaža oko rta Varoš. U centru mjesta nalazi se marketi, caffe barovi, restorani, info punkt pored kojeg se smjestila mala tržnica s ponudom sezonskog voća, povrća i svježe ribe ovog tradicionalnog ribarskog i turističkog mjesta

Iznad naselja smješteno je brdo Movar sa ostacima  utvrde s čijeg vrha se pruža predivan panoramski pogled na cijeli rogoznički akvatoriji i šire.  Na rtu Movar nalazi se zavjetna kapelica sv. Ante sagrađena krajem XVIII.st.  (za bogat ribarski ulov) gdje se svake godine na 13.06. održava misa s početkom u 09:00h. Kapelici se može pristupiti kopnenim putem makadamskom stazom  kao i morskim putem. Također u uvali Stivašnica , na samom izlazu na otvoreno more na rtu Ploča nalazi se crkva sv, Ivana trogirskog iz XII stoljeća.

U blizini uvale za ljubitelje aktivnog odmora postoji biciklistička staza, a u susjednoj Stivašnici na raspolaganju je športsko igralište za košarku i mali nogomet, boćalište. Od Ražnja u ljetnim mjesecima svakodnevno prometuje redovna brodska linija za Rogoznicu koja je udaljena svega 2 km morskim putem i koja nudi brojne dodatne kulturno-zabavne i sportske sadržaje, između ostalog i cjelodnevne izlete za NP Krku i NP Kornati (postoji mogućnost transfera i od samog Ražnja) kao i panoramske vožnje, taxi boat vožnju do Primoštena, a po dogovoru i na susjedne otoke, otočiće i hridi.